Очакват се хора от цяла България за Деня на Ботев

Честванията за Деня на Христо Ботев и Деня на загиналите за Освобождението на България започват от вечерта на 1-ви юни. В 21 часа ще се състои тържествена заря-проверка. Отбелязването на Деня на Ботев ще продължи сутринта на 2-ри юни с парадно шествие на знамето на Ботевата чета, което всяка година се изнася в този ден от Националния музей „Христо Ботев”.

В 11:30 часа ще се състои митинг пред мемориалния комплекс, това ще бъде последвано от слово в чест на поета-революционер.  По-късно ще бъдат поставени цветя и венци пред паметника на героя. Точно в 12 часа ще бъде отдадена почит на Христо Ботев и всички загинали за свободата и независимостта на България с минута мълчание, съпроводена от вой на сирени.

В честванията тази година ще се включат много млади хора, не само от Калофер и областта, но и от други градове от страната. В града вече е пристигнала група от Северна България, които са покорили връх Ботев. „Сигурен съм, че ще има хора отвсякъде на този ден”, заяви г-н Румен Стоянов.

Според кмета на града, младите хора трябва да наследят най-вече патриотизма на Ботев, да бъдат непримирими, както той е бил навремето. Не всеки може да бъде поет като него, но може да бъде истински родолюбец.

„Ботев лично за мен е икона и личен пример,  той сякаш и в този момент е с нас!”, отбеляза в изказването си кмета на Калофер.

За финал по случай празника на детето, г-н Румен Стоянов пожела на българските деца на първо място да бъдат много здрави  и да изживеят едно безгрижно детство.  Да бъдат отговорни, към себе си, към близките си и не на последно място, да бъдат отговорни и към родината, никога да не забравят, че са българчета и да се гордеят с този факт.

Източник: Kmeta.bg

(Visited 49 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.