Кукерските състави от община Карлово спечелиха злато, сребро и много награди от „Сурва 2019“ в Перник

Наградите на XXVIII Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“, Перник 2019 г. официално бяха обявени. Кукерските състави от община Карлово спечелиха злато, сребро и много награди от престижното събитие, което имаше и конкурсен характер.

Продължете да четете Кукерските състави от община Карлово спечелиха злато, сребро и много награди от „Сурва 2019“ в Перник

Филмът за Ботев „На прощаване“ с първа официална премиера в Калофер

Документалният филм „На прощаване“, посветен на живота и делото на Христо Ботев, имаше своята първа официална премиера. Късометражната лента бе включена в официалната програма на тържествата по повод 171 години от рождението на поета революционер.

Продължете да четете Филмът за Ботев „На прощаване“ с първа официална премиера в Калофер

Калофер отбеляза 171-та годишнина от рождението на Христо Ботев

В Калофер се състоя кулминацията на тържествата, посветени на 171-та годишнина от рождението на Христо Ботев. Стотици хора от страната участваха в поклонението в родния град на поета и революционер.

Продължете да четете Калофер отбеляза 171-та годишнина от рождението на Христо Ботев

За първа година в мъжкото хоро в Калофер участваха само местните хора

Уникалният ритуал в Калофер се проведе при изключително сериозни мерки за сигурност. За първа година в мъжкото хоро участваха само местните хора. Те влязоха във водите на река Тунджа при минусови температури и лед с дебелина повече от 5 см.

Продължете да четете За първа година в мъжкото хоро в Калофер участваха само местните хора

За трета поредна година емисари на ЮНЕСКО ще наблюдават мъжкото хоро в Калофер

Тази година многобройните гости на Калофер първо ще трябва да изчакат да бъде изпълнен уникалният обичай от местните жители и чак след това да влязат в студените води на Тунджа, съобщи кметът на Калофер Румен Стоянов.Той посочи, че ще има охранители и полицаи, които няма да допуснат влизането на външни хора във водата, дори и те да са облечени в носии.

Продължете да четете За трета поредна година емисари на ЮНЕСКО ще наблюдават мъжкото хоро в Калофер

В Калофер започват честванията, посветени на 171-та годишнина от рождението на Христо Ботев

В навечерието на 171-та годишнина от рождението на Христо Ботев в националния музей в Калофер ще бъде представен филма „На прощаване„. Веднага след това в читалището ще се проведе тържествено събрание.

Продължете да четете В Калофер започват честванията, посветени на 171-та годишнина от рождението на Христо Ботев

С двестагодишен обичай калоферци посрещат новата година

Жителите на Калофер пазят старите традиции, оставени им от прадедите. Новогодишното празненство тук започва на 31 декември с традиционния обичай „парен петел“. Обредът е организиран на две места – в махала Навачка и край Черковния мост, където се изпълнява леденото мъжко хоро.

Продължете да четете С двестагодишен обичай калоферци посрещат новата година