Калоферец изкачи връх в централните Алпи в много тежки метеорологични условия

Калоферецът Дамян Чолпанов и софиянците Никола Леваков и Анастас Шипков изкачиха връх Пти Дрю (в района на Шамони, Франция) по северната страна на 19-ти декември в много тежки метеорологични условия. Това е първото българско зимно изкачване.

Продължете да четете Калоферец изкачи връх в централните Алпи в много тежки метеорологични условия

Леденото мъжко хоро в Калофер с опит да влезе в ЮНЕСКО

Прочутото мъжко хоро в Калофер кандидатства за списъка на ЮНЕСКО. „Вековният ритуал отговаря на изискванията на Световната организация за културно наследство и ние сме твърдо решени през 2017 г. да направим постъпки“ , обяви кметът на града Румен Стоянов.

Продължете да четете Леденото мъжко хоро в Калофер с опит да влезе в ЮНЕСКО

Коледарите тръгнаха и възродиха традиция на един век (ВИДЕО)

Коледарите тръгнаха и възродиха традиция на един век. Рождество Христово е най-почитаният празник в града. От ранни зори коледари с гайди обикалят къщите в Калофер.

Продължете да четете Коледарите тръгнаха и възродиха традиция на един век (ВИДЕО)

Филм за игумения Валентина Друмева на Калоферския девически манастир

Филмът „Съвременни чудеса“ е за игуменията на Калоферския девически манастир „Св. Въведение Богородично“ Валентина Друмева. Тя е сред онези наши съвременници, които без много шум около себе си се опитват да изпълняват духовната си мисия за просвещение на българите.

Продължете да четете Филм за игумения Валентина Друмева на Калоферския девически манастир

Интервю с кмета на Калофер: Хиляди туристи идват на Богоявление в града

„От сега всички хотели и къщи за гости в дните около Богоявление са заети. Очакват се хиляди хора. Призовавам всички да спазват традициите ни, защото за това идват, за да видят как преди столетие местните хора са празнували. Нека мъжкото хоро в Калофер се поведе от тукашните хора, да не се допускат разцепления както преди, да се отнасяме с уважение към обичаите на дедите ни”.

Продължете да четете Интервю с кмета на Калофер: Хиляди туристи идват на Богоявление в града