Полезно

Тук на тази страница ще събираме линкове към външни страници с полезно съдържание за Калофер и околностите. Може да препоръчате страница за включване в тази секция като я напишете във формата за коментар по-долу.

 


Пет мита за мъжкото хоро в Калофер

За четвърта поредна година дружината ни гостува в гр. Калофер на 6 януари. Ежегодно пътуваме по няколко стотин километра, през снежни виелици и затворени пътища, за да почетем една вековна традиция и да станем част от магията на Мъжкото хоро. Много хора ни писаха с въпроси относно правилата и организацията на обичая и в тази публикация ще се опитам да акцентирам върху основните моменти…/ линк.

Изкачване на връх Ботев за един ден

От години имах една голяма мечта, а именно да изкача връх Ботев. Като цяло Балкана за мен е една леко непозната планина, като изключим, че веднъж съм обикаляла Врачанския балкан. С времето все не намирах спътници, с които да предприемем изкачване на първенеца на Стара планина. Но ето, че дойде денят да сбъдна една от своите мечти…/ линк.

. . .

 

6 thoughts on “Полезно”

 1. Привет! Ще съм благодарна за информация кога ще бъдат кукеровите празници 2018, за да организираме пътуването си до в гр.Калофер.

  1. Кукерският обичай в Калофер се провежда ежегодно по време на празника „Сирни заговезни“, който през 2018 г. се пада на 18-ти февруари (неделя).

 2. Здравейте, може ли да укажете къде точно ще се провете Мъжкото хоро, за да се придвижим по-лесно утре.

  Поздрави,
  Иван Тодоров

  1. Мъжкото хоро по традиция се провежда до Черковния мост в града – ще стигнете до него като тръгнете от центъра в посока Паниците.

   1. Традиционно всяка година участниците и зрителите започват да се събират около реката към 7.00 ч. Кулминацията на празника е ок. 8.00 ч.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Опознай Калофер!