Калофер отбелязва 175-годишнината от рождението на екзарх Йосиф I

В навечерието на 175-годишнината /05.05.2015 г./ от рождението на екзарх Йосиф І, чието рождено име е Лазар Йовчев, в Читалищната библиотека на родния му град Калофер се състоя възпоменателна среща с ученици от ІV клас при ОУ „Христо Ботев”.

Преди началото на срещата децата с класен ръководител г-жа Станка Недева и граждани поднесоха цветя пред паметника на екзарх Йосиф І в града.

Чрез интересна презентация, проследяваща жизнения, творческия и професионален път на екзарх Йосиф І и включваща много снимков материал, библиотекарката Яна Камова запозна децата с видния български православен духовник, чийто жизнен път започва именно от Калофер.

От фонда на библиотеката бяха показани две много ценни книги:

  • Дневник” от екзарх Йосиф І – ценен извор за българската история от 70-те години на ХІХ-то столетие до началото на Първата световна война, и
  • Екзарх Йосиф І в спомени на съвременници”, чрез които съвременникът от дистанцията на историческото и хронологическо време да направи своята оценка, присъда и предпочитание.

Екзарх Йосиф І определя своята мисия като дълг да обедини цялото българско население, от което обединение се нуждаем и ние в наши дни. Заставайки начело на Българската църква, той е бил духовен стълб на българщината и посредник между държавната власт и християнското население.

Източник: Яна Камова, Facebook

(Visited 137 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.