Паметникът на Ботев се нуждае от ремонт

Мемориалът на Христо Ботев, който се извисява в родния Калофер, е в окаяно състояние. 30 години след неговото изграждане и паметникът, и високото стълбище, което води към него, не са ремонтирани нито веднъж.

Мраморните стъпала са разбити и хлътнали, плочите са разместени и хлопат. Фугите между гранитните блокове, изграждащи монумента, са зейнали. В някои от тях са поникнали треви, дори дървета. В лошо състояние е и осветлението на комплекса.

Наистина необходимостта от ремонт и дори реконструкция на мемориала е крещяща. Още когато бях избран за кмет на Калофер, си поставих като една от основните задачи да потърся начин той да бъде ремонтиран, бие тревога кметът на Калофер Румен Стоянов. Това обаче не е по силите на нито на кметството, нито на общината. Става въпрос  за много средства, които не могат да се осигурят оттук, уточнява той.

Калоферци са изключително горди със своя велик син – Христо Ботев, но също така и с неговия величав паметник, твърдят гражданите му днес. Те припомнят как пътуващите по подбалканския път София-Бургас спирали край града и гледали отвисоко строежа, а после и фигурата на един от най-любимите български герои.

Мемориалният комплекс е вдигнат през 1986 г. и открит на 2 юни същата година от министър-председателя Георги Атанасов. Тогава се отбелязват 110 години от гибелта на Ботев. Месеци наред преди това целият Калофер строи мемориала.

Негови автори са скулпторът Димитър Даскалов и архитект Иван Николов. За проф. Даскалов мемориалът в Калофер и фигурата на Ботев са най-скъпата му рожба. Още когато работи по проекта, той заявява това пред калоферци. И заявява, че когато склопи очи, иска гробът му да е близо до паметника. Близките му изпълняват волята му. Авторът на величавата фигура на Ботев в Калофер почива близо до мемориала на любимия му герой.

Калоферци обаче посрещат на нож проекта на проф. Димитър Даскалов. Макетът е изложен за обществено обсъждане в града и потомците на огнения поет и революционер категорично го отхвърлят. „Ботев трябва да е със сабя и пищов! Друг не може да бъде! Този не го искаме!”, завяват единодушно жителите на възрожденския град, припомня Николай Бойков, който тогава е кмет на карловската община.

Източник: Марица.бг

(Visited 110 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.