Само местни юнаци ще ловят кръста на Богоявление

Тази година на Богоявление кръстът, който свещениците хвърлят в ледените води на Тунджа в Калофер, ще бъде ловен само от калоферци. Само те ще пеят ритуалната песен и ще изиграят първото мъжко хоро в реката.

Това е казал пред агенция БЛИЦ кметът на подбалканското градче Румен Стоянов.Той отправя призив по медиите всички хора, които идват от страната, за да участват във вековната традиция, да спазят новия регламент.

Не искаме да обидим никого, няма да пренебрегнем гостите. Всички те ще могат да влязат във водата и да изиграят обредно хоро, след като калоферци изпълнят обичая. Иначе има опасност тази многовековна традиция да се загуби. Моля да бъда разбран правилно, това, което сме решили, е в защита и в опазване на българското, каза още Стоянов.

Призивът му идва след като миналата година в Тунджа заедно с мъжете от града в реката влязоха пияни хора и пяха цинични песни, неподходящи за случая и обичая. Тогава калоферци, за да не стане скандал, се оттеглиха и направиха второ мъжко хора на друго място в Тунджа, нагоре към планината.

Очаква се и тази година, както предишните, юнакът, който улови християнския знак, да го даде на най-малкия смелчага, дръзнал да се потопи в ледените води на реката. Това е 6-годишният Валентин Анастасов, знаменосец на калоферските гайдари, който две поредни години изнася кръста от водите и го дава за благословия на свещениците.

Източник: Karlovo.TV

(Visited 165 times, 1 visits today)

One thought on “Само местни юнаци ще ловят кръста на Богоявление”

  1. Подкрепям решението на господин Румен Стоянов за ритуалното мъжко хоро и песен, които ще се изпълняват задължително и само от калоферци с цел опазване и съхраняване на типичните български традиции в този район без да бъдат потъпкани, оскърбени и обезличени. Нека Бог пази не само България, но и Ботевия град.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.