Читалище „Христо Ботев“ в Калофер чества 145-годишен юбилей

Повече за събитието и представяне на читалището прочетете тук.

На 10-ти юни Народно читалище „Христо Ботев“, гр. Калофер, ще чества своя 145-годишен юбилей.

Събитието ще се състои в големия читалищен салон от 19.00 ч. Преди това във фоайето на читалището ще бъде показана изложба на български шевици и колекция картини с възрожденски къщи на гостуващото читалище „Напредък „, гр. Шумен. Ще има и експонати от фонда на нашето читалище.

Очакваме Ви уважаеми съграждани!

Светла Йовева, секретар на читалището

Читалището е едно от първите в България. Основано е през 1896 г. Една от основните му дейности, която е негова визитна картичка, е гайдарският оркестър.

Гайдата е един много обичан от калоферци музикален инструмент. Според Светла Йовева тя е свързана с битието на калоферци, защото те са предимно животновъди, отглеждат овце в планината, а самотният овчар, освен гайдата или кавала, друг спътник няма. В Калофер, ако не във всяка, то поне през къща има гайдар, а оркестърът е сформиран преди 60 години.

През 70-те години членовете му наброяват 60 души, но в момента са около 25. Това обаче не са всички гайдари, които могат да свирят музиката, изучавана в читалището. По думите на Йовева гайдарският състав е най-важният и той представя града на различни чуждестранни и родни фестивали. Освен това гайдарите придружават кмета при почти всяко негово посещение.

Освен гайдарският оркестър обаче в читалището в Калофер има и смесен хор с богат репертоар, основан преди повече от 30 години, както и клуб за изучаване на народни танци„Росна китка”, сформиран преди няколко години. В читалищната библиотека пък се съхраняват над 25 хиляди тома.

Характерно за града на Ботев е и калоферската дантела. Тя е аналог на брюкселската дантела. Всяка година на 15 август в Калофер читалището организира празник на дантелата, която има почитатели от цялата страна.

Читалището в Калофер е институцията, която организира всички културни прояви и която поддържа духа на града жив.

Източник: Радио “Фокус”

(Visited 403 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.