Япония обяви 2 юни за Ден на розата

Инициативата е на Хироши Харада, който е дългогодишен вносител на българско розово масло в азиатската държава. По думите му тази дата е избрана, тъй като на неговия език 2 юни звучи като „ро дзу“, което много се доближава до името на красивото цвете.

В Япония българското розово масло и продуктите с маслодайна роза се радват на голям интерес от години. Маслото от бялата маслодайна роза се превърна в хит в Страната на изгряващото слънце. Според японските учени, то е панацея за организма. Те са доказали, че ценните му съставки имат тонизиращо действие и удължават човешкия живот.

Японците са почитатели и на розовото масло, добито от бяла маслодайна роза (Rosa alba). Тъй като рандеманът при бялото цвете е двойно по-нисък, ароматният еликсир от него е и двойно по-скъп. Освен в скъпата козметика и парфюмерия, маслото от бяла роза се използва и в хранително-вкусовата промишленост. От него японците  произвеждат специални бонбони. Изследванията на специалистите са доказали, че те премахват лошият дъх в устата и действат като естествена виагра.

Източник: Agronovinite.com

(Visited 40 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.