Първи международен фолклорен събор в Калофер

Фестивалът се организира за първи път. Инициаторите се борят да стане ежегоден и да влезе в националния календар. За участие се записаха 70 танцови и музикални състава с общо 350 участници от 10 области и 13 общини.

Дефиле с гайди поведе шествието от паметника на Калофер войвода до центъра на града, където националният фолклорен събор бе открит от кмета Румен Стоянов.

Румен Стоянов – кмет на Калофер:

Най-характерно е, че за пръв път ние го правим сега и по принцип той беше определен през 3 години да бъде, но вчера взехме решение с щаба на Младежкия фолклорен съюз, че това нещо ще бъде всяка година и ще бъде тук в Калофер.

Съборът има конкурсен характер.

Николай Гурбанов:

– Присъстват всички направления в българския фолклор, т.е. вокални, инструментални, има възможност да се явят вокални групи, хорове, оркестри, танцови състави и ансамбли.

Конкурсната програма ще се оценява от петчленно жури с председател доц. д-р Костадин Бураджиев от АМТИ Пловдив. Всички участници ще имат възможност да се изявят и на външна сцена, издигната на площада в Калофер. Най-малкият участник е гайдар на 5 години, а най-възрастният – на 75. Няколко възрастни дами от карловското село Пролом пеят заедно от 10 години.

Участници:

– За втори път сформираме групата. От 2003 година вече десет години имаме юбилея, който предаваме. На много места сме поканени. Пеем много песни. „От извор“ – така се казва групата. Пеем нашенски песни, че те са много интересни.

Даню Чокманов е бивш церемониал майстор на гвардейския оркестър в София. След пенсионирането се върнал в родния Калофер и се захванал със самодейност.

Даню Чокманов:

– Фестивалът за мене е едно невероятно голямо събитие и дай Боже,  да бъде обявен от Министерството на културата и Министерството на образованието за национален.

За най-добрите във всяко направление е предвиден „гранд при“ – безплатен запис и клип в звукозаписно студио. Учредени са „награда на кмета“ и „награда на публиката“. Ще бъдат раздадени десетки медали и дипломи.

Източник: BNT 2

(Visited 72 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.