Трета национална изложба на Калоферска коза, Каракачански овце, коне и кучета край Кресна

Пролетен празник на животновъдството и земеделието бе открит в началото на април край град Кресна. На него бяха представени стари породи овце, кози, коне и кучета, натурални храни, местни занаяти и традиции.

Пролетният празник се организира за трета поредна година от Съюз на фермери „Струма“ със съдействието на Асоциацията за автохтонни породи кози в България, Международната асоциация „Каракачанско куче“, Българското дружество за опазване на биологичното разнообразие – Семпервива, Сдружение за дива природа – Балкани и Училище за природа – с. Влахи и с подкрепата на Община Кресна.

Паралелно с празника, край ГП Е-79 бе открита III Национална изложба на оригиналните български породи кози – „Калоферска дългокосместа“ и „Българска виторога дългокосместа„, както и Национална изложба за каракачанско куче.

Представени бяха редки, автохтонни породи домашни животни, демонстрации на методи за защита на домашни животни, продукти на местни земеделски производители, натурални и биопродукти, местни занаяти, дегустации на натурални храни и напитки.

Пред посетителите бе демонстрирано ръчно правене на кашкавал, традиционни лютеници и приготвяне на „Чорбаджийско локумено сладко“, както и печенето на агне на чеверме.

Традиционният пролетен празник на животновъдството и земеделието е посветен на българските изконни традиции, оригиналните български породи и сортове, традиционните продукти и кулинарна култура. Свързан е с настъпването на пролетта и началото на активната земеделска дейност.

Според организаторите му съществува пряка връзка между старите, автохтонни породи и сортове и кулинарните традиции на всяка страна, отделен район и културно-етническа група. Загубата дори на един такъв сорт или порода, оцелели от миналото, автоматично означава и загуба на кулинарен продукт, загуба на поминък, занаят и начин на живот.

Източник: Pirinsko.com

(Visited 494 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.