Проф. Ваня Добрева: „Пътят към Ботев“ показа, че младите хора искат да знаят какво означава да си българин (ВИДЕО)

Дискусия на тема „Пътят към Ботев“ се проведе през седмицата в Калофер с активното участие на преподаватели и студенти от Университета по библиотекознание и информационни технологии. Форумът бе организиран със съдействието на кметство Калофер и НМ “Христо Ботев“.

„Събитието е част от една програма, която е изпълнявана в Университета по библиотекознание и информационни технологии, свързани с възстановяване на културната памет“ – съобщи проф.Ваня Добрева.

Според нея в последните години се води сериозен разговор за значението на големи фигури в българската култура и дискусионните моменти, имащи груб политически оттенък, са безкрайно интересни за младите хора, които чрез свои собствени проучвания и подходи искат да постигнат истината за това кой е Ботев, кой е Левски, какво означава Руско-турска освободителна война, какво означава Априлско въстание.

„И се оказва, че това поколение, което е родено 90-те години, има своето интуитивно усещане за Ботев, без да има познание за него. По линия на образователната система се оказа, че знанието за Ботев е загубено. Опитите да се посяга на Ботев не престават. Свидетели сме, че публицистиката въобще не се изучава в училище. Непрекъснато се задават въпроси какво от Ботев да отпадне. В опитите да се промени чипа на българина, да се пренебрегне националната му идентичност, започва да се посяга на Ботев.

Студентите поискаха сами да представят Ботев през собствените си очи. В разговорите си със студентите, аз оставам с убеждението, че младите хора имат нужда от това да знаят какво означава да си българин, какво означава България и имат нужда това усещане да го опредметят чрез нещо, което е позитивно. И големите фигури, които ние наричаме будители и които отбелязваме на 1 ноември с цялото благоговение, което изпитваме към тях, заедно с това с много лека ръка ги изхвърляме от учебниците си. Ето това не бива да допускаме“- е категорична проф. Ваня Добрева.

Цялото интервю можете да гледате във видеоматериала.

Източник: www.karlovo.tv

(Visited 1 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.