Отбелязахме 170 години от рождението на Христо Ботев

Хиляди хора от цялата страна почетоха 170-та годишнина от рождението на Христо Ботев в родния му град Калофер. Те се поклониха пред паметника на Ботев и посетиха националния музей, носещ неговото име, за да се докоснат до единствените лични вещи на поета и революционер, достигнали до наши дни.

Макар и само 4, личните вещи, които са се запазили от живота на Ботев, вече 170 години след неговото рождение, продължават да вдъхновяват и вълнуват българите, които посещават музея. Това са джобният часовник и няколко писалищни принадлежности на поета и революционер.

Ася Николова – директор на Националния музей „Христо Ботев“ в Калофер: И малкото останали предмети от бунтовния барутен живот на Ботев са достатъчно ценни реликви – това са българските съкровища, които всеки един истински българин с благоговение гледа посещавайки най-големия храм на Ботев, неговия музей.

За дошлите да го почетат, Ботев е част от българското национално богатство, което трябва да пазим и да предаваме на бъдещите поколения.

Джейн Димитрова: Във всяко едно негово произведение можем да открием всички завети, които е оставил, всичко което иска да каже на поколенията, във времето, в което е живял.

Кирил Кирчев: Ботев е един изключителен пример за България и много българи би трябвало да се замислят какъв е бил Ботев, какво е направил и как е загинал.

Към видео репортажа на БНТ: линк.

„Няма как да наричаме себе си родолюбци и българи, ако в нашите сърца не са стиховете на Ботев. Ако поколения след Освобождението не са търсили оня вълшебен, чист като калоферския, балкански въздух стих и ефирен като него: „Настане вечер, месец изгрее, звезди обсипят свода небесен, гора зашуми, вятър повее, Балкана пее хайдушка песен“, каза кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов пред мемориален комплекс „Христо Ботев“ в центъра на Калофер.

В речта си той подчерта, колко значима личност, не само за България, но и за световното наследство е гениалният поет, след като на колоните на Сорбоната, на сградата на Обединените нации в Ню Йорк са изписани неговите забележителни стихове.

„Най-важното нещо е Ботев, неговото дело и неговите пламенни стихове да са в нашите сърца. Това е истински важното и то ще бъде такова, докато нашите очи гледат и виждат величествения калоферски Балкан и красотите на майка България. Поклон пред живота и делото на великия Ботев. Памет вечна на духовното наследство, което той ни завеща.“, каза още кметът и предостави думата за тържествено слово на председателя на Комисията по отбрана в 44-то Народно събрание генерал Константин Попов.

„Ботев е велик поет, но не само, той е поет от човещина, но не само, той е революционер от човещина. Защото той иска, той воюва, той не е само лек, той не е само скалпел, той е меч, който сочи напред, сочи ни бъдещето, иска и води, защото има идеал. Свободата е целта, която трябва да преследваме. Затова Ботев вдъхновява всички, затова той води, затова той е знаме“, каза генерал Константин Попов в тържественото си слово.

Днес стотици граждани и гости на Калофер се преклониха пред гениалния поет и революционер. Тържеството започна от двора на НМ „Христо Ботев“, с военен ритуал и духов оркестър от 61-ва Стрямска механизирана бригада. Венци и цветя на признателност поднесоха официални лица, държавни институции, кмета на Калофер, кметове на общини, политически партии и организации, културни и просветни институции, признателни граждани.

По повод 170 години от рождението на Христо Ботев, 2018 година ще бъде година на Ботев, това обяви на 5 януари в Калофер председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя бе официален гост на тържественото събрание-концерт в НЧ „Христо Ботев – 1869“.

Източник: БНТ, karlovo-news.com

(Visited 29 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.