Как премина празникът Богоявление в Калофер, 06.01.2018 г.

В ранното утро на Богоявление традиционното мъжко хоро влезе в ледените води на река Тунджа.

С тъпани и песни десетки калоферци, хванати на хоро, нагазиха във водите на река, които бяха с температура около 0 градуса по Целзий. Те се бяха подготвили още от вечерта. Мъжете се събраха в дома на свой съгражданин, където цяло нощ пяха песни, свириха с тъпани и гайди, играха хоро. След като мина ритуалът на калоферци във водите влязоха и няколко групи от гости, които също извиха хоро.

За пръв път хорото се води от деца. Това става по инициатива на местната детска градина. В предишните години в Тунджа влизаха само мъжете и след като вадеха кръста го предаваха на най-малкия участник.

И тази година атрактивното събитие привлече хиляди туристи и местни жители, които бяха изпълнили улиците в района на реката.

Галерия

Снимки: Krasi ST M

На мястото присъства екип от Унгария, представители на ЮНЕСКО, който ще прецени дали влизането в ледените води на реката ще бъде включено в списъка на Световното нематериално културно наследство.

Заради по-топлото време и факта, че празника се пада в почивен ден, в Калофер се събраха повече от 6000 души, а сред мъжете, борещи се за кръста бяха и около 10 деца.

Заради липсата на сняг на място бе закарана машина за изкуствен сняг.

Източник: БГНЕС, OFFNews

Видео


– – –

 

Публикувахте от Plamen Ivanov в 5 януари 2018 г.

– – –

 

УНИКАЛНО-О-О! Да живее България! Покланям се на това българче-родолюбец и на родителите му! ☦❤️☦🇧🇬✊🇧🇬☦ Споделяйте клипа! Разпространявайте всичко, което затвърждава родолюбието и вярата на българина!

Публикувахте от Александър Иванов в 6 януари 2018 г.

(Visited 56 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.