Програма на юбилейното честване на 170 години от рождението на Христо Ботев

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще участва на 5 януари в тържественото честване на 170-ата годишнина от рождението на гениалния поет Христо Ботев в Калофер. Отбелязването на годишнината е под почетния патронаж на председателя на парламента, съобщиха от пресцентъра на НС.

Председателят на Народното събрание ще приеме строя и ще поздрави почетния караул от представителни части на 61-ва стрямска механизирана бригада на площад „Христо Ботев”. Цвета Караянчева ще поднесе цветя пред паметника на майката на поета Иванка Ботева и пред бюст-паметника на Христо Ботев в Националния музей „Христо Ботев”.

В 18.00 часа председателят на Народното събрание ще произнесе слово на тържествено събрание по случай 170 години от рождението на Христо Ботев в Народно читалище „Христо Ботев 1869“. На него ще присъстват кметът на Карлово Емил Кабаиванов, председателят на Общинския съвет на Карлово Теодор Шойлеков, кметът на Калофер Румен Стоянов и Началникът на гарнизона бригаден генерал Пламен Йорданов.

В събота, 6 януари, на която дата е роден Ботев, отново на централния площад ще се състои митинг-поклонение с почит към подвига и делото на големия български поет и революционер.

Програмата включва традиционното тържествено събрание, на което ще бъдат припомнени по-важните дати и събития от живота на войводата.

Очаква се хиляди българи да се включат в тържествата. Днес в София ще бъде открит мраморен бюст на Ботев на площада пред Регионалният исторически музей, бившата Централна баня.

Източник: News.bg

Програма на празничните чествания

Източник: Кметство Калофер

(Visited 152 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.