Вицепремиерът Валери Симеонов донесе в България бастуна на даскал Ботьо Петков, реликвата отива в Калофер

Вицепремиерът Валери Симеонов се похвали с уникална реликва, която получи от посещението си в Украйна – автентичният бастун на даскал Ботьо Петков.

„Имахме високата чест да пренесем бастуна и предстои да бъде предоставен на музея в Калофер”, каза на пресконференция в Министерския съвет вицепремиерът. Той заяви още, че до няколко месеца къщата, в която е живял Христо Ботев в село Задунаевка, ще бъде дарена на България.

Изключително големи български общности има в Украйна и Молдова и ние ще работим тези наши сънародници там да имат по-облекчена процедура за получавана на български документи, обясни вицепремиерът Валери Симеонов.

„В моя кабинет ще има разширено съвещание по отношение на една работа, която извършваме втори месец без много шум – промените в Закона за българското гражданство и Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност„, посочи той.

По негови думи чрез промените се цели да се облекчи режимът за получаване на синя карта и удължаването на срока, в който важи, както и ускоряване на процедурата за получаване на българско гражданство.

Симеонов показа и уникалната реликва, която получи от посещението си в Украйна – автентичния бастун на даскал Ботьо Петков. Той обясни, че Христо Ботев е подарил на баща си този бастун, който е изработен от абаносово дърво и днес може да бъде видян в много добро състояние.

Източник: Дарик радио

(Visited 30 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.