В Калофер се проведе традиционният събор на Свети Кирик (ВИДЕО)

Съборът, посветен на Свети Кирик, е сред най-почитаните от жителите на Калофер и се провежда в последните дни на месец юли в местността „Паниците“. По традиция празникът започва с освещаване на курбан. След това местните гайдари огласят балкана и изпълняват емблематично калоферско хоро.

Недялко Тонев – гайдар: „Калофер е уникален град с уникални традиции и уникални хора, защото, ако ги няма хората те са, които поддържат традициите. На децата си се опитвам по същия начин както и на мен ми е било предадено по същия начин и на тях, а те имат интерес и се надявам да се получат нещата…“

Кметът на града посочи, че в този вид празникът се почита от 13 години и за местните хора това е лятната Коледа. По думите му все повече хора от страната проявяват интерес като идват на този ден в Калофер, за да почетат Свети Кирик.

Румен Стоянов – кмет на Калофер: „Всички калоферци си го тачим, той е предаден от миналите наши поколения и ние сме длъжни също да го съхраним. Свети Кирик е най-малкият, той става светец, след като губи живота си затова, че отказва да приеме вярата, както прави и майка му. Когато майка му я бият с волски кожи, за да приеме вярата, тя казва, че това няма да стори по никакъв начин. Малкият свети Кирик вижда, чува това нещо и казва, че и той няма да приеме вярата. Един от придворните го рита, пада по стълбите, удря си главичката и умира…“

Малко преди Паниците се намира местността, носеща името на светеца. За следващата година кметът на града планира да бъде открита екопътека, която да свързва бивак Свети Кирик с Ботева поляна в центъра на града. Местните жители вече са проявили интерес да се включат с доброволен труд в изграждането на екопътеката.

Кметът Румен Стоянов каза, че до края на годината се надява всички документи съгласно закона да бъдат изрядни, за да може да започне изграждането на съоръжението. Документите вече са внесени в община Карлово.

Източник: karlovopress.com

(Visited 66 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *