Калофер отбеляза 169 години от рождението на Христо Ботев

169 години от рождението на Христо Ботев бяха отбелязани тържествено в родния Калофер. Честването на годишнината от рождението на великия български революционер, поет и публицист започна от двора на Националния музей “Христо Ботев”.

„Свободата за Ботев е вътрешна потребност и вяра, че само оня, който е свободен, може да се нарече човек. И това е причината животът, делото и поезията на нашия Христо Ботев да преминат националните ни граници и да се превърнат в част от световната културна история, да стане той символ на цял един народ – българския.“ С тези думи кметът на Калофер откри митинга в чест на 169 години от рожднието на Христо Ботев.

Честването започна с военен ритуал на представителна рота от 61-ва Стрямска бригада пред родната къща на Христо Ботев в музейния комплекс. Поднесени бяха цветя пред паметниците на родителите на гениалния поет – Иванка Ботева и даскал Ботьо Петков. Официалната церемония традиционно се проведе пред Мемориален комплекс „Христо Ботев”, където слово произнесе Георги Пилев заместник-областен управител на област Пловдив. Стихове рецитира актьорът Иван Налбантов.

На тържествения митинг-поклонение присъстваха още депутати, кметът на Карлово Емил Кабаиванов, бригаден генерал Пламен Йорданов – командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, Румен Стоянов – кмет на град Калофер, общински съветници, кметове на населени места, стотици граждани и гости на Калофер.

Военнослужещи от 61-ва Стрямска бригада положиха 12-метров гирлянд на славата на паметника на Ботев в мемориалния комплекс. Официалните лица, граждани, сред които много младежи и деца, също положиха цветя.

Да почетат Христо Ботев в Калофер, както всяка година на 6 януари, беше дошла внушителна група фенове на ФК „Ботев” – Пловдив. Младежите опънаха транспарант „Той не умира” и поднесоха венец пред паметника.

Източник: dcnews.bg и marica.bg

(Visited 115 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.