Калифер войвода оживява на бивак Бяла река

Уникална възстановка на легендата за Калифер войвода се проведе в последната събота на октомври на бивак „Бяла река“ край Калофер. Местният герой е всявал страх у поробителя, а мирното българско население го почитало и се уповавало на него. Калофер е кръстен на името на легендарния войвода, който спомага за неговото основаване на мястото на опожарения и съсипан от турците Звъниград. Възстановката пресъздаде обичая „крадене“ на моми, вдигнати бяха сватби и се положиха основите на бъдещия град от младите семейства.

Над 60 мъже и жени, облечени в автентични носии, участваха във възстановката. Те пресъздадоха легендата за сватбите на хайдутите от четата на Калифер войвода. Според преданието мъжете избирали най-красивите девойки и крадяли за свои съпруги. Момите обаче не били против, защото не можели да устоят на чара на смелите хайдути.

Димитър Мирчев – председател на сдружение „Калиферови хайдути“ : „И това е тяхната така да го нарека необичайна за хайдутите стратегия, която използват отивайки на Великден на хорото в Сопот и под определен сигнал грабват си така да се каже по една мома, натоварват си я на конете и я водят в Кабофер, заселвайки, основавайки селището. Защо от Сопот са взимали момите знае ли се? – абе има така да се каже предание което съм чувал и аз и чел хубави били сопотненки та затова….“

В ролята на основателя Калифер Войвода влезе 38 годишният Горан Гънчев.

Горан Гънчев – „Какво му е коствало, това което коства на всеки един, който може да се нарече българин. Той е бил мъж, той е бил воин, той е защитавал родината си и е създал Калофер“.

По време на празничните възстановка имаше и занаятчийско изложение на майстори от Калофер и карловския край.

На събитието присъстваха представители на родолюбиви организации и сдружения под наслов „Автентична България“. Проявата е наречена „Хайдут“. Тя включва занаятчийско изложение на майстори от Калофер и Карловския край, представяне на традициона кухня. Участниците в школата за бойни изкуства Багатур“ показаха въоръжение и бойни техники с образователна цел. Фолклорни групи представиха български народни песни и танци.

Източник: marica.bg, karlovopress.com

(Visited 130 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.