Празник на Голяма Богородица и калоферската дантела (ВИДЕО)

Традиционният празник на калоферската дантела се проведе за 17-ти пореден път в Калофер в деня на Голяма Богородица. Подбалканският град привлече майсторки на изящната плетка от цялата страна. Демонстрацията по плетене на калоферски дантели се състоя в парка на къщата на Христо Ботев, в която бяха изложени истински образци на плетаческото изкуство. Имаше предвидена и музикална програма.

Снимки: Пепа Шуплева

Калоферската дантела се плете върху цилиндър, направен от плат и напълнен с пресовано сено или дървени стърготини, който е закрепен на специален статив. Използват се малки совалчици от клен, орех или бук – твърдо дърво, което попива потта от ръката, които представляват мънички вретенца с намотани конци.

Плете се винаги с четен брой совалки, като най-обикновените модели изискват между 8 и 12 броя. Има и такива модели, за които са необходими 56 и повече совалки.

Традиционният цвят на калоферската дантела е екрю, но днес вече се използва и бяло, както и конци от ламе. Колкото е по-тънка нишката, толкова по-фина става дантелата. Изработката не подлежи на разплитане – сбъркаш ли веднъж, няма връщане назад.

Източник: Dariknews.bg

Видео репортаж

(Visited 207 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.