XVI-ият НМФК „Орфееви таланти“ ще се проведе в Калофер в периода 25-27 март

На 25, 26 и 27 март 2016 г. в град Калофер ще се проведе шестнадесетото издание на Националния музикално-фолклорен конкурс „Орфееви таланти“. Конкурсът обхваща всички направления на българския фолклор: песни, инструментали, танци, автентичен и обработен фолклор, авторска музика на фолклорна основа, видео-конкурс.

Конкурсът се провежда под патронажа на кмета на град Калофер г-н Румен Стоянов. Организатор е Български национален младежки фолклорен съюз, а съорганизатори кметство Калофер и Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – град Пловдив.

Събитието се провежда едновременно в 6 оборудвани зали, като се допуска участие на таланти без ограничение в тяхната възраст, пол, раса вероизповедание и др. Всички участници и техните произведения се оценяват от 20 членно жури с председател проф. акад. Милчо Василев – ректор на АМТИИ – Пловдив, разпределено в 6-те зали.

Тази година XVI Национален музикално-фолклорен конкурс „Орфееви таланти“ ще се открие на 25.03.2016 г. от Академичния фолклорен ансамбъл при АМТИИ – гр. Пловдив.

На 25 и 26 март 2016 г. от 09:00 ч. до 20:00 ч. ще се състои конкурсната програма на всички заявили участие. На 27.03.2016 г. от 11:00 ч. ще се проведе заключителния гала-концерт, където ще се връчи ГРАНД ПРИ и специални награди от председателя на БНМФС, г-н Николай Гурбанов и кмета на град Калофер, г-н Румен Стоянов. От 15:00 ч. ще се състои Годишно общо събрание на БНМФС, след което официален коктейл за всички гости.

Очаквани официални гости: Министърът на културата, Областния управител на град Пловдив, Председателя на комисията по култура и медии при Народното събрание, експерти от МОН и Министерство на културата и много други.

Национален музикално-фолклорен конкурс „Орфееви таланти“ е създаден през 2000 г. под наименованието „Орфеево изворче“. Още през далечната 1994 г. неговият създател г-жа Дочка Къшева е автор и водещ на фолклорно предаване в радио Стара Загора, на което дава името „Орфеево изворче“. Година по-късно се учредява сдружение в частна полза, което след няколко години получава името „Орфеево изворче“, дадено му от г-жа Къшева.

През годините конкурсът няколко пъти сменя своето местоположение. Първите 4 издания се провеждат в град София, от 2004 до 2014 г. конкурсът се провежда в град Стара Загора, а от 2015 г. Националният музикално – фолклорен конкурс се провежда в град Калофер. Тогава се сменя и организиращата го институция, ръководството, както и името на конкурса.

Повече информация на уебсайта: www.orfeevitalanti.com

Източник: Ngobg.info

Видео представяне:

Posted by Aleksandrov Nedko on Sunday, January 24, 2016

ПОЛЕЗНО! Ако търсите възможности за настаняване, можете да се обърнете към къща за гости „При чорбаджийката“. Контакти на техния сайт тук.

(Visited 562 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.