За втори път в Калофер се проведе литературният фестивал „Рози и книги”

На 28-ми май за втора поредна година в НЧ „Христо Ботев 1869” – Калофер, се откри литературният фестивал „Рози и книги”. Неговата цел е да популяризира българската литература и автори.

Първи гост на фестивала беше Румяна Пенчева, изследовател на българската литературна история. Г-жа Пенчева работи в Националния литературен музей в София и е съставител на „Спомени” от Стилиан Чилингиров.

Калоферци се насладиха на една творческа вечер в разговори за Стилиан Чилингиров, забравен от обществото ни автор, но с много голям принос за развитието на българската литература и култура. Малко от младите хора са чували неговото име, а той е един от най-изявените български културни деятели в началото на ХХ век.

Втората вечер от фестивала „Рози и книги“ беше посветена на среща с Надежда Захариева – българска поетеса и писателка. Г-жа Захариева е автор на много любими на българите песни, като „Може би“ на група Сигнал, „Разпилей ме ти цялата“ на Лили Иванова и „Любовта е“ на Хайгашот Агасян. Надежда Захариева пише текстове за песни на редица известни фолк-изпълнители. Съпруга е на големия български поет-титан Дамян Дамянов.

Rozi-knigi_2015-01 Rozi-knigi_2015-02

Инициатор за създаване на фестивала „Рози и книги” е Гергана Рачева, редактор на над 150 книги. Г-жа Рачева е съавтор и водещ на рубриката „Европейските велики“ в радио „Бинар“ и модератор на сбирките „Класическа световна проза“ в литературния клуб Greenwich Book Club.

На Читалищната библиотека бяха подарени ценни и нови издания на издателства „Кибеа” и „Жанет”.

Тук можете да чуете интервю с г-жа Рачева по програма „Христо Ботев“ на Националното радио: линк.

Източник: Яна Камова

(Visited 112 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.