Архив на категория: Местни новини

Актуални новини от Калофер

Филмът за Ботев „На прощаване“ с първа официална премиера в Калофер

Документалният филм „На прощаване“, посветен на живота и делото на Христо Ботев, имаше своята първа официална премиера. Късометражната лента бе включена в официалната програма на тържествата по повод 171 години от рождението на поета революционер.

Продължете да четете Филмът за Ботев „На прощаване“ с първа официална премиера в Калофер

Калофер отбеляза 171-та годишнина от рождението на Христо Ботев

В Калофер се състоя кулминацията на тържествата, посветени на 171-та годишнина от рождението на Христо Ботев. Стотици хора от страната участваха в поклонението в родния град на поета и революционер.

Продължете да четете Калофер отбеляза 171-та годишнина от рождението на Христо Ботев

За първа година в мъжкото хоро в Калофер участваха само местните хора

Уникалният ритуал в Калофер се проведе при изключително сериозни мерки за сигурност. За първа година в мъжкото хоро участваха само местните хора. Те влязоха във водите на река Тунджа при минусови температури и лед с дебелина повече от 5 см.

Продължете да четете За първа година в мъжкото хоро в Калофер участваха само местните хора

За трета поредна година емисари на ЮНЕСКО ще наблюдават мъжкото хоро в Калофер

Тази година многобройните гости на Калофер първо ще трябва да изчакат да бъде изпълнен уникалният обичай от местните жители и чак след това да влязат в студените води на Тунджа, съобщи кметът на Калофер Румен Стоянов.Той посочи, че ще има охранители и полицаи, които няма да допуснат влизането на външни хора във водата, дори и те да са облечени в носии.

Продължете да четете За трета поредна година емисари на ЮНЕСКО ще наблюдават мъжкото хоро в Калофер

В Калофер започват честванията, посветени на 171-та годишнина от рождението на Христо Ботев

В навечерието на 171-та годишнина от рождението на Христо Ботев в националния музей в Калофер ще бъде представен филма „На прощаване„. Веднага след това в читалището ще се проведе тържествено събрание.

Продължете да четете В Калофер започват честванията, посветени на 171-та годишнина от рождението на Христо Ботев

С двестагодишен обичай калоферци посрещат новата година

Жителите на Калофер пазят старите традиции, оставени им от прадедите. Новогодишното празненство тук започва на 31 декември с традиционния обичай „парен петел“. Обредът е организиран на две места – в махала Навачка и край Черковния мост, където се изпълнява леденото мъжко хоро.

Продължете да четете С двестагодишен обичай калоферци посрещат новата година

Коледа в Калофер (видео)

В деня на Рождество Христово от рано сутринта коледари с гайди, облечени в автентични вълнени носии, обикалят по улиците на Калофер. Те влизат от къща в къща, за да пожелаят здраве и берекет през Новата година.

Продължете да четете Коледа в Калофер (видео)

Държавата отпуска 700 хиляди лева за ремонт на читалището и площада в Калофер

След среща на кмета на Калофер – Румен Стоянов, с председателя на Народното събрание – Цвета Караянчева, е станало ясно, че до края на годината се очаква държавата да преведе целеви средства в размер на около 700 000 лева. Сумата ще бъде използвана за належащо реновиране на сградата на НЧ „Христо Ботев“, както и ремонт на площада между Даскал Ботевото училище и националния музей „Христо Ботев“.

Продължете да четете Държавата отпуска 700 хиляди лева за ремонт на читалището и площада в Калофер

В Калофер ще се проведе национална научна конференция, посветена на 170-тата годишнина от рождението на Христо Ботев

На 27 септември в Калофер ще се проведе национална научна конференция, посветена на 170-тата годишнина от рождението на Христо Ботев. Организатор и домакин е НМ“Христо Ботев“ – Калофер с подкрепата на Министерството на културата и Община Карлово. Научен ръководител на форума е проф.Пламен Митев – преподавател в Историческия факултет на СУ“Св.Св.Климент Охридски“.

Продължете да четете В Калофер ще се проведе национална научна конференция, посветена на 170-тата годишнина от рождението на Христо Ботев

Калофер посрещна стотици гости на 13-тия събор за опазване на българските породи животни (ВИДЕО)

Под мотото „Да опазим заедно българското“ за 13-та поредна година в местността „Паниците“ край Калофер се проведе събор за опазване на местните български, селскостопански породи животни. Експерти, зооинженери и учени направиха характеристика на породите и запознаха посетителите защо сме задължени да отглеждаме местните породи.

Продължете да четете Калофер посрещна стотици гости на 13-тия събор за опазване на българските породи животни (ВИДЕО)