Архив на категория: Местни новини

Актуални новини от Калофер

Хайдушки събор ще се проведе за 4-та поредна година в Калофер

В Калофер за четвърта поредна година ще се проведе съборът „Хайдутът“. Организатори са членовете на Сдружение „Калиферски хайдути“.

Продължете да четете Хайдушки събор ще се проведе за 4-та поредна година в Калофер

Калофер отбеляза 20-тия празник на дантелата

В деня на Света Богородица бе официално открито 20-тото издание на празника на дантелата в Калофер. Градът грее пременен в дантела, украсата е дело на местните плетачки, които показват изящното плетиво.

Продължете да четете Калофер отбеляза 20-тия празник на дантелата

JaZZ и дантели в Калофер (програма)

Празниците на калоферската дантела започват от 5-ти август в града на Ботев. Те ще продължат до 17-ти август и се осъществяват със съдействието на Община Карлово, Кметство Калофер и НМ“Христо Ботев“ по идея и организация на Народно читалище „Христо Ботев – 1869 г.“ и Центъра на калоферската дантела. Кулминацията е на 15-ти, Голяма Богородица. Денят е празник на Калофер и патронен празник на най-големия храм в града „Успение на Света Богородица“.

Продължете да четете JaZZ и дантели в Калофер (програма)

Изложба на дантели от Франция, Италия, Испания, Португалия, Хърватска и България показват в Калофер

Изложбата „Кой създава и кой използва дантели“ открита в сградата на ПГ „Иванка Ботева“ в Калофер представя творби от Франция, Италия, Испания, Португалия, Хърватска и България. Тя е организирана от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН в партньорство на НЧ „Христо Ботев 1869г.“ и Творческия център на калоферската дантела в града на Христо Ботев.

Продължете да четете Изложба на дантели от Франция, Италия, Испания, Португалия, Хърватска и България показват в Калофер

Калофер почете Ботев и загиналите за свободата на България (видео)

В Калофер бе отбелязана 143-та годишнина от героичната гибел на поета революционер Христо Ботев с митинг поклонение. Церемонията започна с изнасянето на знамето на Ботевата чета от национален музей „Христо Ботев“ с военен ритуал от представителната рота на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Продължете да четете Калофер почете Ботев и загиналите за свободата на България (видео)

Програма за Ботевите дни в Калофер, 2019 г.

Община Карлово, Кметство Калофер, Национален музей „Христо Ботев“, Калофер, Народно читалище „Христо Ботев-1869“, Калофер и Средно училище „Христо Ботев“, Калофер, най-учтиво Ви канят на възпоменателното честване по случай 143-та годишнина от героичната гибел на Христо Ботев.

Продължете да четете Програма за Ботевите дни в Калофер, 2019 г.

Изложба от калоферска дантела и съпътстващ я спектакъл „Бяла магия” гостува на Художествената галерия в Русе

Мобилна изложба на експонати от калоферска дантела и съпътстващ я като беседа-тематичен авторски спектакъл „Бяла магия” гостува на Художествената галерия в Русе.

Продължете да четете Изложба от калоферска дантела и съпътстващ я спектакъл „Бяла магия” гостува на Художествената галерия в Русе

В Калофер отдадоха почит на героите по повод предстоящия Ден на храбростта

По повод предстоящия Ден на храбростта и празника на българската армия, в Калофер на 3 май отдадоха почит на героите с тържествен ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на загиналите за България.

Продължете да четете В Калофер отдадоха почит на героите по повод предстоящия Ден на храбростта

Местният гайдарски състав и Валя Балканска поздравиха България за 3-ти март

Стотици хора от страната дойдоха в Калофер, за да отбележат 141 години от Освобождението на България и да чуят поздрава на местния гайдарски състав към всички българи.

Продължете да четете Местният гайдарски състав и Валя Балканска поздравиха България за 3-ти март

Майсторки показват как се плете калоферска дантела в Княжеския дворец в София

Девет плетачки на калоферска дантела демонстрираха своите умения да изработват финото плетиво в Националния етнографски музей в София. Елена Колева, Виктория Гаджева, Антоанета Първанова, Николинка Куртанова и Таня Георгиева съхраняват и развиват тази традиция в Творческия център на калоферската дантела, към който от няколко години действа кръжок за обучение на начинаещи и напреднали.

Продължете да четете Майсторки показват как се плете калоферска дантела в Княжеския дворец в София